Kontakt:
mailto:info@axtab.se

Tel: 070 226 2544
Bigården


2017 Binas saga är all; våra två sista samhällen klarade inte vintern 2016-17 och vi skaffar inte nya.

Gården inkluderar numera ett antal bikupor. Vi är omgivna av fruktodlingar, betade ängar, slåttermark och skog så det kändes naturligt att ha bin här. Det blir en blandad kompott i honungen.

Bi i rhododendron

På våren blir det mycket fruktträd och maskros, sommaren erbjuder hallon, rallarros och massor av blommor. På hösten kommer balsaminerna som blommar långt in i oktober.

2015 Oj oj oj, varm vinter, kall vår följd av en kall sommar, blev märkligt för bina. Vi förlorade 2 samhällen under våren av okänd orsak, dock inte svält.. Total skörd ca 2 kg, resten åt bina upp under kallperioderna.
2014 Mycket bra sommar för bina. Mycket honung, men inte lika smakrik som vanligt. Det har odlats stora arealer med ärtor i omgivningen, vilket kan vara en anledning till att den inte smakar så mycket som vanligt. Varroan har också trivts i värmen och den långa hösten.
2013 var sommaren varm och skön, men våren! Riktigt kall med många minusgrader långt in i april gjorde att bina fick svårt att komma igång. Lite men god honung.
2012 var väl inget höjdarår för bina, juni och juli var alldeles för kalla och blöta, så det blev lite, men mycket smakrik honung.

Hösthonung